Nederlands succes bij Europese Kampioenschappen Kabaddi

Super populair in Inda, maar in Nederland nog relatief onbekend. Toch spongen een aantal Hollandse jongens in het diepe met als doel de sport groot te maken. In Sportcentrum Pleizier in Amsterdam Zuidoost is een groep sporters, bestaande uit voornamelijk judoka’s en rugbyspelers, deze sport gaan trainen. Onder aanvoering van Kaisan Pleizier, die de aanvoerdersband mag dragen voor het Nederlandse team, wordt er meerdere keren per week getraind om aan te haken bij het mondiale niveau.

Kaisan Pleizier: “Kabaddi is ontzettend leuk is om te spelen, maar ook om te kijken. De aanvallende partij kan punten scoren door te tikken, maar de verdedigende partij kan punten scoren door je te tackelen. Hierdoor is het zowel strategisch als fysiek een flinke uitdaging. “

Sportcentrum Pleizier heeft, nadat er een start werd gemaakt vlak voor de zomer van 2019, er een missie van gemaakt deze sport in Nederland op de kaart te zetten en is aan een team gaan bouwen. Door middel van oproepen via facebook, de Bijlmer en Meer krant en mond op mond reclame stond er na een paar maanden een sterk team met een missie: deelname aan een Europees kampioenschap. Kaisan Pleizier: “Deze graadmeter was voor mij een geweldige manier om het team te motiveren en te zien waar het Nederlands team staat binnen het Europese Kabaddi.”

Het weekend van 12 en 13 oktober was de Emirates Arena in Glasgow (Schotland) het strijdtoneel van het EK. Vol spanning maakte het Nederlands team zijn opwacht in het toernooi en tevens voor de eerste officiële wedstrijd.

Zaterdag 12 oktober vonden de poule wedstrijden plaats. De poule in Glasgow werd gedeeld met Duitsland en gastland Schotland. De beste van de poule zou zich plaatsen voor de halve finale op zondag. De Nederlanders wonnen na een flitsende start de eerste wedstrijd van Duitsland met ruime cijfers. Daarna werd er helaas van Schotland verloren. Gelukkig herpakte de Duitsers zich en wonnen vervolgens van het Schotse team. Door de winst van Nederland met ruime cijfers stond Nederland op nummer één in de poule.

Zondag troffen ze het sterke Noorwegen. Na een ontzettend sterke, maar zeker ook spannende strijd trok Nederland aan het langste eind en wonnen deze wedstrijd. In de finale die volgde stonden ze tegenover Polen. Polen heeft al jaren met een nationaal Kabaddi team, heeft al een keer meegedaan aan een wereldkampioenschap en is de regerend Europees kampioen. Er stond de Nederlanders dus een zware klus te klaren.

Polen maakte de favorietenrol waar. Ze waren een maatje te groot voor de Nederlanders. Het was voor het Nederlands team uiteraard, ondanks de verlies partij in de finale, een geweldige ervaring. Tweede van Europa, daar kijken de heren met zeer veel trots op terug. Veel geleerd en nog veel belangrijker: een officiële start van het Nederlands Kabaddi team.Voor Kabaddi in Nederland is dit slechts de start.

Henny Pleizier, vader van aanvoerder Kaisan Pleizier, heeft de wens om de sport nog verder uit te bouwen in Nederland. Naast de trainingsfaciliteit in Sportcentrum Pleizier, waar Kaisan en Henny samen eigenaar van zijn, is Henny druk bezig een bond op te richten. Een ander aandachtspunt van Henny is om het team versterken door te blijven zoeken naar talenten voor de sport, maar ook opleidingen voor trainers en door ontwikkelen van het Nederlandse niveau. Het volgende doel zijn de wereldkampioenschappen van 2020 in India.